Isnin, 8 Ogos 2011

Isu Gereja - Dr Hassan Ali Mungkin Di Pecat ?

Heboh satu negara diatas tindakan JAIS menjalankan pemeriksaan sebuah gereja di Selangor yang dikatakan menjalankan kegiatan secara halus untuk proses pemurtadan 12 orang islam dengan penganjuran majlis berbuka puasa.

Tindakan JAIS telah dipertahankan oleh EXCO agama Selangor, Dr Hassan Ali menyebabkan Menteri besar datuk Khalid Ibrahim berang dan mahu supaya JAIS dan Dr Hassan Ali membuat laporan penuh kepada Kerajaan negeri berhubung insiden berkenaan.

Dalam masa yang sama menteri besar Selangor itu juga telah mendapatkan gambaran dari paderi gereja berkenaan seolah memohon maaf dari apa yang telah berlaku.

Tekanan sudah semistinya dihadapkan kepada Dr Hasan Ali yang bertanggung jawab diatas apa yang berlaku.. kini Dr Hassan Ali dilihat keseorangan dalam menghadapi saat yang menekannya.. semua EXCO kerajaan negeri seolah menghentam tindakannya termasuk EXCO-EXCI beragama islam dari PKR dan PAS sendiri... mereka seolah seperti diarah supaya berdiam diri demi menjaga kesepakatan dalam pakatan Rakyat.. sekali lagi belang Ronnie Liou dan rakan-rakan terserlah dengan PAS terpaksa tunduk 'mencium lantai gereja'... memohon maaf dari tindakan yang dibuat oleh JAIS diatas arahan yang diperkenankan oleh Dr Hassan Ali..

Tabik kepada Dr Hassan yang telah berani mengambil rasiko dan tanggung jawab demi menegakkan islam di Selangor.. dulu beliau masuk PAS pun kerana percaya parti itu adalah penegak islam di negara ini.. tapi apa dah jadi sekarang beliau dihentam dari pelbagai sudut oleh pemimpin-pemimpin DAP termasuk PAS sendiri dan tidak terkecuali PKR yang diketuai oleh Datuk Khalid Ibrahim yang mengecam tindakan tersebut, tindakan nya untuk menegakkan kebenaran ala PAS setelah menguasi Selangor akhirnya memakan diri.. dulu isu bantahan penjualan arak .. ternakan babi.. semuanya mudah dipatahkan oleh rakan-rakan EXCO Pakatan Rakyat.. pendek kata lebih baik semasa UMNO / BN dulu jadi kerajaan yang telah berjaya memertabatkan islam dari Kerajaan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Khalid Ibrahim yang dayus dan terpaksa tunduk kepada sekutunya yang kafir harbi.. semua ini gara-gara DAP mempunyai pengaruh yang cukup kuat di Selangor.. semua keputusan yang tidak disukai DAP akan diprotes yang menjadikan EXCO dan MB islam sebagai boneka!!

Semalam 7hb Ogos, satu mesyuarat PAS telah diadakan di KL dipengerusikan oleh Presidennya Hadi Awang bertujuan untuk mendengar penjelasan Dr Hassan Ali berhubung tindakannya dan JAIS tehadap gereja berkenaan...keputusannya sangat mendukacitakan semua pihak.. Hadi Awang berkata pekara berkenaan sebagai isu kecil dan Pas akan menemui paderi dan pihak gereja untuk mendapatkan gambaran sebenar disamping seperti biasa membidas UMNO yang cuba mengapi-apikan isu berkenaan...manakala Dr Hassan Ali terus meninggalkan majlis setelah selesai mesyuarat tanpa seberang komen.. dan berkata Presiden ( Hadi Awang) akan menjelaskan hasil mesyuarat..

Kepada rakyat Malaysia.. marilah sama-sama kita menilai dan melihat apa yang telah berlaku.. kerana kepentingan politik dan menjaga sensetiviti rakan-rakan dalam PR.. seolah agama islam diperlekehkan..benda yang tidak boleh direlakan..semuanya kerana ingin menjaga hati pengundi bukan islam..supaya dapat mengekalkan Kerajaan yang mereka kuasai.. tentang maruah dan perlembagaan negara yang terang-terangan mendaulatkan islam sebagai agama rasmi negara tidak penting lagi.. buktinya nyata apabila PAS tidak lagi menjadikan islam sebagai slogan mereka sebaliknya menjadikan slogan negara berkebajikan sebagai slogan baru merejka dangan hasrat untuk mendapatkan undi dari bukan islam...

Ramai berpendapat selepas ini PAS akan mengambil langkah dan tindakan yang lebih drastik tehadap Dr Hassan Ali yang menjadi penyebab kepada isu-isu yang sering timbul yang menyebabkan hubungan mersa pakatan Rakyat sering tergugat.. Dr Hassan Ali berada dipihak yang benar.. dalam menegakkan islam di Selangor .. sebab itulah Datuk Seri Jamil khir Baharom menteri yang bertanggung jawab dalam hal ehwal agama menyokong tindakan JAIS supaya cubaan memurtadkan orang islam dalam aktiviti yang terselindung tidak berlaku dikalangan umat islam.. langkah yang dibuat oleh JAIS dan Dr Hassan Ali adalah betul..

Apakah Dr Hassan Ali akan dipecat sebagai EXCO?? sama-samalah kita tunggu perkembangannya....

1 ulasan:

  1. mohon dr hasan ali mendapat hidayah agar terbuka hati nya untuk berfikir kembali hasrat dan tujuan murni nya dahulu untuk menyertai Pas ... sudah masanya dia berhijrah dengan mengambil semangat ramadan al mubarak ni

    BalasPadam