Sabtu, 8 Oktober 2011

PEMBENTANGAN BAJET 2012- PEMBANGKANG TERCENGANG DAN TERNGANGA..

Syabas diucapkan kepada YAB Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan kerana pembentangan bajet untuk rakyat semalam.. ramai rakyat Malaysia bertumpu dikaca TV dan mendengar dicorong radio pembentangan bajet tersebut.

Ramai berpendapat bajet tersebut menepati kehendak rakyat dan prihatin terhadap nasib masyarakat yang terdiri dari pelbagai latar belakang, mereka berpuas hati dengan pembentangan bajet berkenaan yang dilihat sebagai bajet untuk kesejahteraan rakyat dan memakmurkan negara.

Semua pekara yang bersangkutan bajet telah disentuh dan diberi tumpuan samada dari segi penjawat awam, pesara, pekerja swasta, pertanian, perindustrian, pembelajaran dan sebagainya telah diambil kira dalam bajet yang bernilai lebih 200 bilion itu.

Bajet kali ini adalah bajet kebajikan yang telah diamalkan oleh Kerajaan sejak zaman almarhum Tuanku Abdul Rahman lagi hingga sekarang yang membuktikan negara berada dilandasan yang betul berdasarkan keupayaan ekonominya.

Bak kata YAB PM, Kerajaan BN yang dipimpinnya tidak menjanjikan 'bulan dan bintang' tetapi berjanji mengikut keupayaan dan kemampuan sebenarnya dan selaku Kerajaan yang bertanggung jawab, Kerajaan akan melakukan apa sahaja demi kemakmuran negara dan kebajikan rakyatnya.

Bagi pihak pembangkang yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar memang telah diduga akan menempelak bajet yang telah dibentangkan, mereka mendakwa bajet tersebut hanya retorik menjelang PRU ke 13 dan tidak releven untuk dilaksanakanberdasarkan punca dan pendapatan kewangan negara dan mendakwa Kerajaan Najib telah meniru bajet Pakatan Rakyat yang telah dikeluarkan sebelum ini...

Berdasarkan kepada bajet yang telah dibentangkan, majoriti rakyat berpuas hati dan menganggap bajet berkenaan bukan untuk pilihanraya bahkan bajet ini dibuat sebagai mengangkat negara kearah negara berpendapatan tinggi menuju Wawasan 2020 berasaskan konsep 1 Malaysia, Rakyat di dahulukan.

Ramai yang berpendapat perangai pemimpin Pakatan Rakyat memenag begitu, mereka seperti cemburu dengan pembentangan tersebut.. Dato' Seri Najib dan Kerajaannya bukan seberono dan cakap kosong malah apa yang dijanjikan dalam bajet ini akan dilaksanakan.. oleh itu kepada Rakyat Malaysia marilah kita sama-sama memberikan sokongan padu kepada Kerajaan Barisan Nasional dan perdana Menteri untuk sekali lagi memenangi PRU ke 13 nanti..

Kita lupakan sahaja pihak pembangkang yang tidak pernah mengiakan kejayaan yang dipelopori kerajaan malah jauh sekali membantu dalam membangunkan negara ini.. patutlah dalam pembentangan bajet semalam ramai MP Pembangkang terlopong, tercengang dan ternganga diatas kandungan bajet tersebut yang ternyata menutup rapat peluang mereka untuk memenangi RU ke 13 nanti..

YAB PM..Bila agaknya PRU Ke 13 ?

1 ulasan:

  1. nama pun pembangkang asyik nak membangkang dan cari salah kerajaan je kejenya

    BalasPadam